No me busquéis: el cuerpo es como nada.
Buscadme en los silencios.

José Cruset

L’obra de Goretti Pomé es mou pels difícils territoris de l’intangible. Conversa amb la matèria, creadora de móns, interpel·lant el misteri que ens envolta. Cerca en la plenitud del buit les preguntes que les seves mans intueixen. Crea espais de reflexió. No afirma: suggereix. La seva pintura ha estat elaborada de dins cap a fora com a camí d’introspecció i d’autoconeixement.

Capta atmosferes. Anhela trobar el ritme ocult rere l’aparença de les coses, en les profunditats més obscures del fer humà; apropar-se a allò que ens alimenta i ens habita més enllà de la carn. Camins sense fi de blancs infinits. Serenitat continua. Aspres textures de subtilitats pausades. La fúria del gest damunt la quietud del blanc. Espais que són però no són. Veus callades que diuen el món que és però no és encara; al límit del ser i no ser. Obres a la frontera del viure.

Les obres presentades en aquesta mostra són una bona porta d’accés a la pintura de Goretti Pomé. Resumeixen perfectament la personalitat artística de la seva autora, el caràcter que impregna el conjunt de la seva obra més recent, el procés d’intuïció i meditació constant que dóna vida a les seves teles, el difícil camí de la vida i els dies. Una obra que ens connecta amb els silencis més eloqüents; amb les vides viscudes més enllà del cos.

Bernat Puigdollers
Historiador i crític d’art

GORETTI POMÉ. LA POÈTICA DEL SILENCI
El silenci no és només l’absència de soroll o la circumstància de no expressar la manera de pensar amb paraules o escrits, sinó també el moment de contemplar una obra d’art, sent el color blanc el principal protagonista.

El blanc simbolitza la puresa i la innocència dins del món occidental, i el dol, dins de l’oriental. Per tant, podem considerar que el silenci i el blanc es poden fusionar perfectament dins de l’àmbit pictòric, com per exemple succeeix amb el treball actual de Goretti Pomé.

El seu, és un treball plenament poètic, on la idea de silenci es percep en cadascuna de les seves obres, el que permet a l’espectador endinsar-se en el singular univers de l’artista, sobretot per l’aparició d’unes formes circulars, de les que Kandinsky afirmava que “és la forma més pura del moviment”, però que en el cas de Goretti vol expressar la relació existent entre l’ésser humà i el seu entorn, o el que és el mateix, el propi esperit, provocant la presència de la dualitat entre acció i assossec, representat per l’aparició del blanc, creant una sensació de plaer estètic que ens porta a pensar en el que va dir el pintor renaixentista Leonardo da Vinci,“la pintura és poesia; la poesia pintura cega”.

A diferència d’altres etapes creatives de Goretti, on simbolitzava elements relacionats amb la natura, com les escletxes, els sediments o els fragments, ara els components s’aproximen més a la idea de concepte que no pas d’objecte, i per això l’aparició del silenci, gràcies al color blanc, origina que estem davant d’una obra plenament sensible i emocional .

Ramon Casalé
Associació Internacional de Crítics d’Art


Què em mou? Crear des de l’art i impulsar projectes artístics
Em mou l’art i l’espiritualitat. De forma natural la meva obra neix enmig de textures i forces del Pallars, la geologia, les coves, la sensibilitat pel nostre origen, per la persona, pel seu interior, pel què viu. UN INTERÈS DEL PAISATGE EXTERIOR AL PAISATGE INTERIOR. Vaig estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Els meus estudis de doctorat, neixen amb la fotografia de paisatge, amb les noves tecnologies, la realitat virtual, el cinema i el vídeo art. Durant uns anys vaig fer cinema d’animació. Sempre he pintat, i expressat mitjançant la fotografia i he mirat de donar-ho amb valors als joves, mitjançant la docència. He creat i impulsat el batxillerat d’arts i la Mostra d’Art Jove Escolàpies-Llúria que ja compleix 20 anys.

Inicis

Fa uns 10 anys inicio projectes amb l’Espai Von Balthasar, amb artistes i poetes. La inquietud creix. L’art i l’espiritualitat, la recerca de la trobada interior de la persona. Seguim treballant amb la Mar Galceran (impulsora i poeta), amb la Mercè Amat (poeta), la Marisa Barros (poeta) amb el Javier Bustamante (poeta). Ens trobem amb els músics Raül Benéitez, Joan Miró i Núria Cervera.

Recerca

Inicio un segon doctorat amb la recerca de l’art i l’espiritualitat.

Escric articles a www.catalunyareligio.cat sobre art i espiritualitat.

I inicio un tercer moment de doctorat amb la recerca de com la Mostra d’Art Jove pot ser una resposta de sentit pels joves.

La tesi en curs. La recerca segueix.


PROJECTE ARS VIVA

Neix ARS VIVA després de moltes converses amb en Xabier Gómez, prior del convent dels dominics a Barcelona el 2017-18. Ho impulsem amb Santa Maria del Mar i amb l’Albergueria de Vic. En un principi ens trobem: l’arquitecte Eloi Aran, Mn. Salvador Pie, P. Xabier Gómez, Mn. Josep Ma. Riba amb en Dani Font, l’escultor Lau Feliu, i Goretti Pomé.

El projecte ARS VIVA evoluciona i itinera amb tres exposicions d’IRIM LUX: A Santa Maria del Mar, a la Seu de Manresa i a l’Espai O’Lumen de València.

Aquest projecte es redefineix el 2020 i la Seu d’ARS VIVA es decideix que sigui a St Pere de Puel·les a Barcelona.

Es programa una primera exposició

GORETTY pels mesos de març i abril, amb tres obres de 100×100 cm, 100x 100cm i 150×100 cm davant l’altar de la dreta.

Es programa una segona exposició

Amb una obra de l’escultor LAU FELIU. Juny, juliol i setembre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s